Praktijkexamen

Tussentijdse Toets

Als je er volgens je rij instructeur klaar voor bent, kun je op voor je praktijkexamen. Dat is natuurlijk enorm spannend! Je kunt jezelf al een beetje voorbereiden op het praktijkexamen door een tussentijdse toets aan te vragen. Na ongeveer drie kwart van je lessen ervaar je daardoor al hoe het afrijden in zijn werk gaat. Dit is echter geen verplicht onderdeel.

 


Dag van het praktijkexamen

Voordat je op kunt voor je praktijkexamen moet je je theorie examen behaald hebben. Het praktijkexamen is natuurlijk erg spannend, maar duurt al met al gemiddeld slechts een uur. Lees hier hoe de dag van het praktijkexamen er uitziet.

 

De tussentijdse toets (TTT) is niet verplicht. Wel kun je er een vrijstelling voor de bijzondere manoeuvres mee halen voor je echte praktijkexamen.©foto ARts - Fotolia

Faalangst

Het kan zo zijn dat sommige kandidaten zoveel zenuwen hebben tijdens het praktijkexamen dat zij het examen niet met goed gevolg kunnen afleggen. Is dat het geval dan heb je misschien last van faalangst en kun je een speciaal praktijkexamen aanvragen. Dit praktijkexamen is niet gemakkelijker dan een regulier praktijkexamen.

 

Auto’s voor beginners

Heb je net je rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk de weg op in je nieuwe auto. Hoe vaker je zelf achter het stuur kruipt, hoe sneller je rijervaring opdoet. Dat is wel zo handig want hoe meer je rijdt, hoe zelfverzekerder je rijgedrag. Maar waar let je nu allemaal op bij het kopen van een auto voor beginners? In dit artikel geven we een aantal tips om je keuzestress te verminderen.

 


Exameneisen

De examinator beoordeelt jouw manier van autorijden door vast te houden aan bepaalde exameneisen. Veel kandidaten maken zich zorgen om het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen, maar het kijkgedrag is vaak veel belangrijker voor de examinator.

 

[/half_right]

BNOR

Als je binnen 5 jaar vaker dan 4 keer zakt voor je praktijkexamen, kun je een examen aanvragen bij het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (BNOR). Het idee hierachter is dat in principe iedereen zijn rijbewijs zou moeten kunnen halen in 4 keer. Als dit niet het geval is, ligt het probleem misschien bij de leerling.

 

Rijles en autisme

Ook mensen met autisme of ADHD waarbij de informatieverwerking net iets anders gaat, zijn prima in staat om autorijlessen te volgen. Hoewel het lessen over het algemeen moeizamer gaat, is het mogelijk dat rijles en autisme of ADHD gecombineerd wordt en mensen die deze geestelijke stoornis hebben hun rijbewijs halen. Een van de belangrijkste aspecten daarbij is de juiste rijleraar en examinator.